Features Image

E.S.E. padovi - Easy Serving Espresso

Standard definisan davnih 1970-tih godina i strogo kontrolisan od strane E.S.E. konzorcijuma.

E.S.E. pad je jednokratna, unaprijed pripremljena doza koja sadrži prženu, mljevenu, doziranu i presovanu kafu zatvorenu između dva sloja filter papira bezbjednog za hranu. Količina kafe, stepen mljevenja i sabijanja definišu se kako bi se postigao najbolji rezultat espressa u šoljici. Tehničke karakteristike E.S.E. padova savršeno su prilagođeni ekstrakcionoj komori E.S.E. espresso aparata. Ovo osigurava optimalnu distribuciju vode kroz kafu tokom ekstrakcije, proizvodeći uravnotežen, svjež i ukusan espresso.

Ova metoda čuva aromu i dubinu ukusa kafe, što je inače moguće postići samo uz barista mašinu. Da bi aparat dobio E.S.E. oznaku, mora proći kontrole i na pravi način implementirati ovaj standard. Zahvaljujući tome, održava se barista kvalitet espressa koji ovi aparati proizvode.

ESE Padovi

Espresso pad okružen zrnima kafe

Slični sistemi

Kafe kapsula
biorazgradivi papirplastika ili aluminijum
upotreba u E.S.E. i barista aparatimasamo jedan specifičan sistem
svježa kafa, bez dugog skladištenjaduže skladištenje i potencijalni kontakt sa plastikom ili aluminijumom
izuzetno kremast italijanski espressozbog sistema, nije moguće napraviti isti espresso
7-7,5 grama čiste kafe, kao za barista mašineuglavnom manja količina
ravnomjernija ekstrakcija kroz cijeli padizlaz je fokusiran na jednu tačku
jednostavnije održavanje aparata na ESE sistemteže održavanje zbog skupljanja kapsula i vode u otpadnoj posudi

VIŠE O SAMOM E.S.E. STANDARDU

E.S.E. (Easy Serving Espresso) tehnologija pojednostavljuje pripremu espressa kroz korištenje pojedinačnih doza od 7 grama unaprijed pakovane i presovane kafe, zatvorene između slojeva biorazgradivog filter papira. Ovaj međunarodni standard je jedini "otvoreni" sistem u espresso industriji koji koristi papirne podloške.

E.S.E. Konzorcijum

E.S.E Aparat

E.S.E. espresso aparat ima komoru za ekstrakciju sa specifičnim geometrijskim profilom, koji optimizuje pripremu tako što se savršeno prilagođava obliku podloške. Osnovni tehnički parametri, kao što su temperatura i pritisak vode, definišu se kako bi se osigurao kvalitet espressa. Ovi parametri se provjeravaju tokom dodjeljivanja E.S.E. oznake za svaki prototip aparata, a periodično se revidiraju na proizvodnim modelima. Sve ove mjere se preduzimaju da bi se garantovao stabilan kvalitet.

E.S.E. Konzorcijum

E.S.E. Konzorcijum je organizacija u espresso industriji koja reguliše E.S.E. (Easy Serving Espresso) standard. Osnovan od strane ključnih aktera u industriji, konzorcijum postavlja tehničke kriterijume za parametre poput temperature, pritiska i veličine podloške kako bi se osigurala konzistentnost kvaliteta espressa među različitim brendovima i modelima. Ovaj standard omogućava kompatibilnost i pruža korisnicima veću fleksibilnost u odabiru proizvoda kompatibilnih sa E.S.E. sistemom.

Ekološka održivost

E.S.E. Konzorcijum se zalaže za održivost kroz upotrebu biorazgradivih i kompostabilnih kafe padova, koji zadovoljavaju ekološke standarde. Promovišu smanjenje otpada i korištenje materijala koji podržavaju cirkularnu ekonomiju i ekološke ciljeve u industriji kafe. Strogo regulisana industrija, otvoren standard za implementaciju uz stroge kontrole. Gotovo tri godine analize i testiranja bile su potrebne da bi se potvrdila kompostabilnost i biorazgradivost E.S.E. padova.

Naš izbor su ESE padovi

Razlika je velika. Izabrali smo ESE padove i za njih optimizovane aparate, jer je to zaista jedini način do savršenog italijanskog espressa uz minimalno znanja i najbrži i najjednostavniji način. Italijani u tome uživaju već godinama. Vrijeme je da i mi bolje upoznamo ovaj sistem.

Ruka koja drži espresso pad
1

Format: ESE padovi su promjera 44mm. Oko kafe se nalazi 0,2mm tanki papirni filter kroz koji raznomjerno prolazi voda i kafa tokom pripreme.

2

Svježina: Svaki pad je posebno hermetički zatvoren. Kafa se nikada ne skladišti dugo, zbog izuzetno brze proizvodnje i distribucije.

3

Količina kafe: Svaki pad sastoji se od 7-7,5gr čiste mljevene kafe, visokog kvaliteta.

4

Upotreba: ESE padovi se prvenstveno koriste u E.S.E. specijalizovanim aparatima, jer su podešeni i optimizovani za ovakvu vrstu pripreme. Pored toga, ovi padovi se mogu koristiti i u portafilter aparatima, ali ista krema nije garantovana, jer ovi aparati nemaju E.S.E. oznaku.