14. Novembar 2024
Kako je moguće napraviti savršen espresso, barista kvaliteta, u udobnosti vašeg doma ili kancelarije, a da ne posjedujete posebne vještine i profesionalnu barista mašinu? Put do patenta je bio dug, ali je odgovor sada vrlo jednostavan - uz Aroma espresso pad aparate, bazirane na ESE standardu. Upoznajte se sa Aroma Standardnom Grupom, patentiranom jedinicom, koja pravi espresso koji je rame uz rame sa espressom iz kafe barova. Nešto što ne možete postići sa kapsulama, poluautomatskim i automatskim aparatima, koji su prisutni na našem tržištu. Donosimo jedinstveno espresso iskustvo, na najjednostavniji način, za apsolutno svakoga.
U ovom blogu želimo reći nešo više o samoj jedinici i patentu. Ovo nije još jedna u nizu velikih koorporacija. Ovo je porodična priča i porodični biznis. Razlog zbog koga nam je izuzetno drago, da ovako nešto možemo ponuditi na našem tržištu.
Giuseppe De Mauro je osnivač kompanije Aroma, i onaj koji je 2008. godine, gotovo iz zabave, odlučio da izazove velike igrače na tržištu, dizajnirajući aparat za espresso na padove koji je tehnički bio korak ispred svih ostalih i jedni način za napraviti pravi italijanski espresso, barista kvaliteta, bez velikih profesionalih aparata. Izazov koji je na kraju definitivno bio pobjeda. U to vrijeme, kapsule su već bile prisutne na tržištu, ali taj sistem nikada nije mogao proizvesti espresso kakav prave profesionalne barista mašine u kafe barovima. Upravo je ovo bio njegov cilj.
Bila je to 2008. godina kada je Giuseppe De Mauro, danas vlasnik Aroma patenata, odlučio da pokrene novi posao sa prijateljem iz djetinjstva. U početku je ulagao u preprodaju kafe u padovima i aparata za kafu. Ovo iskustvo omogućilo mu je da izbliza posmatra ovaj sektor, prouči širok spektar modela i tako usavrši svoje znanje kako bi razumio koja su poboljšanja potrebna u tadašnjim sistemima za doziranje, da bi se napravio savršen espresso.


Stekavši tehničko radno iskustvo u firmi svog djeda, koja je proizvodila industrijske električne sisteme, nakon otprilike godinu dana napušta posao započet u Lombardiji, koji ga udaljava od porodice, a po povratku kući posvećuje se istraživanju i poboljšavanju sistema za pripremu kafe. Mnogo je vremena posvetio projektovanju, testiranju i pronalaženju dobavljača.
Nakon odbijenice jedne firme da razmotri njegovu ideju, odlučio je uzeti stvari u svoje ruke i predati zahtjev za patent, izazivajući tako velike igrače na tržištu i sisteme koji već postoje.
"Sjećam se jako dobro jula 2015. kada smo bili na plaži. Poštar je došao i uručio mi preporučeno pismo. Otvaram ga, hodajući prema tati koji je na obali sa mojom mamom i čitam sadržaj pisma. Rezultat podnesenog zahtjeva za patent: POZITIVAN. Tri duge godine smo čekali ove vijesti. U tom trenutku sam bila uvjerena da je moj otac je stvorio nešto vjerodostojno, izuzetno i ja sam dužna pružiti ruku i vidjeti kuda taj put vodi. Oduvijek smo bili vrlo bliska porodica i zajedno smo krenuli dalje. Vjerovatno sam napravila najvažniji izbor u svom životu."
Caterina de Mauro
Njegova kćerka, Caterina de Mauro, danas je na čelu kompanije i vodi Aromu u nove izazove, uz nesebičnu podršku svoje sestre Martine, koja je danas njena desna ruka i izuzetna podrška. U septembru 2015. Aroma je otvorila prvu kancelariju, u staroj kući u kojoj su odrasli. Tu je počela Aroma, koja je postala Caterinin razlog za život, njena druga porodica.
"Nepotrebno je reći kakav je bio izbor. Ljubav prema mojoj porodici navela me je da napravim taj skok u nepoznato, bez zaštite. Jesam li ikada zažalila zbog svoje odluke? Ne, nikada."
Caterina de Mauro
Jedan od najvažnijih koraka u istoriji Aroma kompanije bio je sticanje patenta za Standardnu Grupu. Ova jedinica predstavlja vrhunac Aroma proizvodnje i rezultat je godina testiranja, istraživanja i stalnog usavršavanja. Radoznalost i stalna težnja ka savršenoj šoljici espressa, vodili su Aromu do rješenja kako osigurati najbolje pripremanje kafe u svakom trenutku. Odgovor leži u Standardnoj Grupi, idealnom rješenju za ljubitelje espressa koji traže kvalitet, vrhunske performanse i inovaciju, a pri tome im je bitno:


Standardna Grupa predstavlja srce vrhunske Aroma linije. Svaki detalj ove grupe pažljivo je dizajniran i testiran kako bi osigurao optimalne performanse i sjajne rezultate u pripremi espressa. Standardna grupa, u svom izvornom obliku, je prisutna u aparatima kao što su Plus i Iconica.
Karakteristike Standardne Grupe:
Blok za zagrijavanje od aluminijuma i mesinga: Kombinacija aluminijuma i mesinga osigurava ravnomjerno i brzo zagrijavanje, obezbeđujući da svaka šoljica kafe bude obavijena divnim, intenzivnim i postojanim mirisom.
Dupli mesingani torpedo: Prisustvo dva čvrsta mesingana torpeda omogućava preciznu i konstantnu distribuciju pritiska, doprinoseći izvanrednom espressu sa uravnoteženim i punim ukusom.
Presa od mesinga: Dizajnirana da maksimizuje ekstrakciju esencijalnih ulja iz mljevene kafe, stvarajući espresso bogat kremom i aromom, ono što je prije bilo rezervisano samo za profesionalne barista mašine.
Termostat na 93°C: Precizna kontrola temperature je ključna za izvlačenje svih nijansi ukusa kafe. Termostat na 93°C obezbjeđuje optimalnu temperaturu za savršenu kafu, bez rizika od sagorjevanja.
Sigurnosni termostat na 145°C: Sigurnost je prioritet. Sigurnosni termostat na 145°C štiti aparat od pregrijavanja, obezbjeđujući sigurno i pouzdano korištenje.
Snaga 380 W: Nešto čime se Aroma izuzetno ponosi. Aroma aparati su među najmanjim potrošačima na tržistu, kada su kafe aparati u pitanju.
Ručno podešavanje pritiska padova: Mogućnost ručnog podešavanja zatvaranja omogućava korisnicima prilagođavanje pritiska prema ličnim potrebama, pružajući im potpunu kontrolu nad pripremom kafe.
Patentirani sistem za uštedu energije: Garantuje smanjen uticaj na životnu sredinu bez kompromitovanja kvaliteta kafe. Korak ka održivosti i energetskoj efikasnosti.
Za industrijske korisnike, kojima su bitne performanse i pouzdanost, Aroma je osmislila potpuno mesinganu verziju Standardne Grupe, posebno dizajniranu za ekskluzivnu liniju HORECAROMA. Ova varijanta karakteriše se izuzetno kremastom kafom i superiornom termalnom stabilnošću, i rezultat je pažljivog proučavanja oblika i korištenih materijala. HorecAroma aparati proizvode kremasti espresso, čak i od 100% Arabika mješavina. Više o HorecAroma programu donosimo u nekom od narednih tekstova.

Standardna Grupa savršeno oslikava Aroma poslovnu filozofiju i istoriju, nudeći korisnicima vrhunski espresso, sada i u udobnosti njihovog doma. Prisustvo ove grupe u Aroma aparatima osigurava neuporedivo senzorno iskustvo, šoljicu za šoljicom, pružajući nezaboravne trenutke uz aromu koja osvaja sva čula. Imajte na umu da je svaki aparat ručno sklapan i kao takav je poseban. Aroma je takođe posebna i lična priča, više od običnog biznisa.
21. Maj 2025
10. Mart 2025
24. Februar 2025

10. Decembar 2024

14. Novembar 2024

02. Novembar 2024

28. Oktobar 2024
