02. Novembar 2024
U svijetu gdje kvalitet kafe sve više dobija na važnosti, Caffestro donosi nešto sasvim novo na tržište Bosne i Hercegovine, nove espresso aparate pod italijanskim brendom Aroma i vrhunsku kafu iz Napulja. Razgovarali smo sa direktoricom kompanije, Mirom Brazys, o tome šta Caffestro čini posebnim i kakvi su planovi za budućnost. Takođe smo razgovarali sa Caterinom De Mauro, generalnom direktoricom Arome, brenda iz Napulja, kako bi nam dala svoje viđenje tržišta BiH i saradnje sa Caffestrom.
Miro, kako je nastala ideja za pokretanje Caffestra i šta vas je motivisalo da na tržište BiH donesete Aroma aparate i kafu iz Italije koju kod nas nije lako pronaći?
Mira Brazys: Ideja je proizašla iz ljubavi prema kafi i želje da našim ljudima omogućimo vrhunski italijanski espresso u udobnosti doma ili kancelarije. Aroma, brend sa dugom tradicijom u Italiji, prepoznat je kao lider u industriji, a njihova predanost kvalitetu i modernom dizajnu savršeno se uklapa u našu viziju. Barista kvalitet espressa, elegantan dizajn i održivi i kvalitetni materijali stvorili su idealnu sinergiju – jednostavno ljubav na prvi pogled rekla bih. S druge strane, njihova posvećenost inovacijama i kvalitetu savršen su spoj sa našom vizijom.


Zašto je Aroma drugačija, šta je to što je čini posebnom?
Mira: Kako bih čitaocima približila kompletnu priču ali i emociju koja nas nosi, krenuću od početka. Aroma je porodična firma iz Napulja stvorena iz dva temeljna elementa: istinske ljubavi prema kafi i dugogodišnjeg prijateljstva. Prije gotovo 20 godina Giuseppe De Mauro odlučio je pokrenuti novi posao sa prijateljem iz djetinjstva. U početku je to bila preprodaja espresso kapsula i mašina. Ovo iskustvo mu je omogućilo da izbliza posmatra industriju, proučava širok spektar modela i na taj način usavrši svoje znanje kako bi razumio koja poboljšanja su neophodna kako bi stvorio savršen espresso. Proučavao je sisteme za pravljenje, čiji je preteča i koje je kasnije i patentirao. Danas njegovom kompanijom upravljaju dvije mlade žene koje su odlučile da nastave porodični posao prateći primjer svog oca u istraživanju i inovacijama.
Caterina, direktorica ste Arome vec 7 godina. Recite nam da li je bilo teško pozicionirati se na tržišu kao lider u ovoj oblasti?
Caterina: Biti na čelu Arome je izuzetno iskustvo, velika čast ali i jako zahtjevno i puno svakodnevnih izazova. Ne smijemo zaboraviti da biti žena preduzetnica u industriji kojom dominiraju muškarci nije lako. Na mnogim industrijskim događajima ili sastancima s drugim direktorima partnerskih kompanija, gotovo uvijek sam bila jedina žena. Takođe, zbog moje mladosti, početni dani nisu bili jednostavni, ali uz puno truda i strasti uspjela sam se izboriti za svoje mjesto u ovoj industriji. Međutim, uspjeli smo da se izdvojimo kroz poslovnu ozbiljnost, strast prema izvrsnosti i pažljivo praćenje svakog koraka proizvodnog procesa, od izbora sirovina do krajnjeg korisničkog iskustva.
Koji je vaš najjači argument za nastup na našem tržištu kada je kafa u pitanju?
Mira: To je ono što zapravo i čini jednu od naših najvažnijih komparativnih prednosti u odnosu na konkurenciju a to je sirovina koja je artisan. Sirovina je dobijena sa posebnom pažnjom i vještinom pripremanja. Putovali smo po različitim regijama Italije, razgovarali sa lokalnim profesionalcima, istraživali tržište i odabrali najbolje zanatske pržionice u Italiji, sa decenijskim iskustvom, koje se fokusiraju na kvalitet, a ne na kvantitet. Kombinacija Aroma aparata i E.S.E padova, zaista daje espresso barista kvaliteta i mami osmjeh na lice onih koji probaju, a koji zaista vole dobar espresso. Posebno nam je drago kada vidimo reakcije na kvalitet espressa, čak i iz našeg najmanjeg aparata u ponudi, Aroma E.GO, koji troši samo ~400W i koji možete svuda ponijeti sa sobom.
Spominjali ste E.S.E standard. Recite nam više o tome?
Mira: Aroma aparati rade po principu ESE standarda koji je definisan još davne 1996. godine sa ciljem da omogući svakome savršen espresso, bez posebnog znanja i na najjednostavniji i najčistiji način. ESE (Easy Serving Espresso) padovi popularan su izbor među istinskim ljubiteljima kafe, naročito u Italiji, koji cijene kvalitetan espresso, brzu i jednostavnu pripremu. Komora u koju se stavlja pad je geometrijski dizajnirana tako da ga savršeno obuhvati i pritisne prilikom svakog pravljenja. Jedna doza se sastoji od oko 7-7,5 grama kafe u 0,2 mm filter papiru, a pri tome su oba materijala prirodna i razgradiva. Sa optimalnim mljevenjem i ravnomjerno tempiranom kafom, nema više previše ili premalo ekstrahovane kafe, jednostavno možete očekivati savršeni italijanski espresso bez nereda, koji ne zaostaje za kvalitetom espressa is vašeg omiljenog kafića, čak naprotiv.
Caterina, na šta se tačno odnosi patentirani dio proizvoda?
Patenti su srce naše kompanije i naše proizvodnje. Nakon godina istraživanja i testiranja, razvili smo vlastitu grupu za pravljanje od mesinga, koja uvijek garantuje kremasti napitak na konstantnoj temperaturi uz znatne uštede energije. Tehnološka inovacija Arome omogućila nam je da dobijemo prestižni UIBM patent od Ministarstva za preduzetništvo i oznaku “Made in Italy”. Ovo je specifično za samo nekoliko država, uključujući Italiju.
Da li Aroma posjeduje neke sertifikate?
Caterina: Čvrsto vjerujem u odnos povjerenja koji se uspostavlja između kompanije i kupca, i upravo zbog toga odlučili smo sertifikovati Aromu sa ISO 9001, najpoznatijim i najpriznatijim standardom koji definiše zahtjeve za implementaciju sistema upravljanja kvalitetom. Organizovani smo da držimo pod kontrolom sve aspekte našeg poslovanja, a sve pod nadzorom nepristrasnog sertifikacionog tijela.
Ko su vaši kupci i ko sve može biti vaš kupac?
Mira: Kupac naših proizvoda može biti bilo ko... fizička lica odnosno kućni korisnici, kompanije i korporacije, hoteli, apartmani sa uslugama, kancelarije, bilo koja vrsta uslužnih djelatnosti. Ovo je takođe nešto veoma zanimljivo za kompanije jer konačno mogu ponuditi svojim zaposlenima savršen espresso uz najmanji mogući trud, a jako dobro znamo koliko motivišući može biti pravi espresso u pola radnog dana. U ponudi su aparati različitih veličina i karakteristika, zavisno od vrste korisnika kojima su namjenjeni.
Kako vidite potencijal Bosne i Hercegovine?
Caterina: Bosna i Hercegovina predstavlja tržište s velikim potencijalom. U posljednjih nekoliko godina primijetili smo sve veću svijest i interes za visokokvalitetne proizvode, posebno održive, što je savršeno usklađeno s našim vrijednostima. BiH nudi jedinstvenu priliku da se spoji lokalna kultura s našim inovativnim rješenjima. Ovo partnerstvo nam daje šansu da izgradimo dublje i snažnije odnose sa sjajnim timom izvanrednih ljudi koji dijele našu misiju i viziju. U budućnosti očekujemo značajan rast našeg prisustva u BiH, a uskoro i Srbiji, kroz saradnju sa Caffestrom i širenje naše HORECA linije, posvećene naprednim poslovnim rješenjima.
Za sami kraj, gdje korisnici mogu kupiti vaše aparate, kafu, te informisati se više?
Mira: Više o svemu kupci mogu pronaći na našem sajtu i instagram profilu. Pored toga, u planu su prezentacije/degustacije širom Bosne i Hercegovine, te ekspanzija na tržiste Srbije. Prodaja kreće početkom novembra, a tokom novembra darujemo 10% popusta na sve aparate. Ljubitelji pravog italijanskog espressa će zaista teško odoljeti.
21. Maj 2025
10. Mart 2025
24. Februar 2025

10. Decembar 2024

14. Novembar 2024

02. Novembar 2024

28. Oktobar 2024
